گروه اسفا

تست و عیب یابی تجهیزات پست های برق (قسمت هفتم)

دوره آموزشی رایگان تست و عیب یابی تجهیزات پست های برق (قسمت هفتم)

هدف از این دوره آشنایی با تجهیزات، استانداردهای مربوطه و تست هایی است که در سایت برای ارزیابی وضعیت تجهیزات پست های برق به خصوص CT انجام می شود. در این دوره همزمان با مباحث نظری که نحوه انجام تست ها و ارزیابی نتایج و همچنین چالش ها و مشکلات آن ها در سایت مطرح می شود، تمام تست ها به صورت عملی نیز انجام می شوند. بنابراین این یک دوره ترکیبی است که بعد از اتمام آن شما قادر خواهید بود تست تجهیزات پست های برق را انجام دهید.

مقدمه ای بر تست تانژانت دلتا

مهمترین بخش تجهیزات فشارقوی عایق آن ها است. خرابی عایق معمولا به مرور زمان رخ می دهد و عیب یابی با تست های دوره ای میسر است. یکی از بهترین تست ها برای ارزیابی وضعیت عایق تجهیزات فشارقوی، اندازه گیری تانژانت دلتا (ضریب تلفات عایقی) و ظرفیت خازنی است. عیوبی که در عایق ها رخ می دهد در مواردی باعث افزایش تانژانت دلتا و در موارد دیگر باعث تغییر ظرفیت خازنی می شود. به عبارت دیگر توجه به مقدار ظرفیت خازنی در کنار تانژانت دلتا حایز اهمیت است. تاکید استانداردها هم روی مقدار تغییرات ظرفیت خازنی بیشتر از مقدار تانژانت دلتا است. به این منظور دستگاه های تست تانژانت دلتا در دنیا استفاده می شوند تا بتوان یک ارزیابی کیفی و کمی از وضعیت عایق تجهیزات داشت.
دستگاه های قدیمی از پل شرینگ برای اندازه گیری استفاده می کردند که معایب خودش را داشت. امروزه دستگاه های تست اتوماتیک و دیجیتال ساخته شده اند که با استفاده از خازن نرمال که داخل آن ها تعبیه شده است اقدام به اندازه گیری تانژانت دلتا می کنند. یکی از مزیت های اصلی این دستگاه ها عدم وابستگی کلاس دقت آن ها به شرایط محیطی و همچنین تزریق سیگنال غیر از فرکانس نامی است.
در دستگاه های جدید سه مد اندازه گیری UST, GST, GSTg وجود دارند که با آن ها میتوان خازن های مختلف را اندازه گیری کرد. برای مثال یک ترانسفورماتور دوسیم پیچه دارای سه خازن CH (خازن بین سیم پیچ فشارقوی و تانک)، CL (خازن بین سیم پیچ فشارضعیف و تانک) و CHL (خازن بین سیم پیچ های فشارقوی و فشارضعیف) است که اندازه گیری هرکدام مستلزم استفاده درست از مدهای اندازه گیری است.

  • اندازه گیری تانژانت دلتا به روش پل شرینگ
  • روش اندازه گیری در دستگاه های جدید
  • تفاوت حالت های مختلف اندازه گیری

مدرسین

دکتر مهدی داورپناه، استاد دانشکده برق دانشگاه تهران، بنیان گذار و مسئول دپارتمان تحقیق و توسعه گروه اِسفا
مهندس حسین داداشی، کارشناس ارشد مهندسی برق دانشگاه تهران، عضو تیم تحقیق و توسعه گروه اسفا

فیسبوک
توئیتر
لینکدین
واتساپ
ایمیل
چاپ

کاوش KAVOSH T22

دستگاه آزمونگر جامع تجهیزات الکتریکی

کاوش 131

HAFEZ 131

رله‌ حفاظت فیدر

PAYESH M111

میتر هوشمند با قابلیت ثبت شکل‌موج

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

جدیدترین مطالب

آخرین اخبار را دریافت کنید

عضویت در خبرنامه اسفا

ایمیل خود را وارد نمایید

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رله حفاظت جریانی ترانسفورماتور (OC/EF)

رله مدیریت اضافه بار هوشمند ترانسفورماتور

رله‌ حفاظت فیدر

رله جامع حفاظت شبکه‌های
توزیع